Webhotellin valinta

Mikä on webhotelli?

Kun päätät hankkia verkkosivut muotoa omanyrityksesinimi.fi tai vaikka .com – päätteellä tarvitset webhotellin. Webhotellilla tarkoitetaan palvelintilaa, jossa verkkosivusi ja sähköpostilaatikkosi sijaitsevat. Webhotellien palveluntarjoajia löytyy laidasta laitaan eikä ole täysin sama mistä ja millaisen palvelupaketin yrityksensä verkkosivuille ostaa. Webhotellin valinnassa tulee olla jonkinlainen käsitys myös verkkosivujen teknisestä puolesta.

Verkkosivuprojektiin lähdettäessä kunnollinen webhotelli on pienen pieni kustannuserä koko projektissa ja väärä paikka säästää. Mitä siis pitää ottaa huomioon, kun valitsee verkkosivuilleen sopivaa webhotellia?

Tietokantojen määrä

Erittäin todennäköisesti verkkosivusi rakennetaan jollain tietyllä julkaisujärjestelmällä eli CMS:llä, esimerkiksi WordPressillä. Tällöin webhotellissasi tulee olla mahdollisuus asentaa vähintään 1 MySQL-tietokanta. Ilman tätä mahdollisuutta ei WordPress-verkkosivuja pystytä webhotelliisi toteuttamaan. 

Levytilan tarve

Älä sorru tilaamaan levytilaltaan liian pientä webhotelli-pakettia. Sivut tarvitsevat oman levytilansa, varmuuskopiointi omansa sekä sähköpostilaatikot omansa. Levytilan tarpeeseen vaikuttaa myös luonnollisesti verkkosivuston koko; mitä suurempi ja monimutkaisempi sivusto on kyseessä, sitä enemmän tarvitaan levytilaa.

kahvitauko webhotellia valittaessa

Palvelimen nopeus

Webhotellille kannattaa valita tarpeeksi tehokas palvelin, joka jaksaa pyörittää raskaampaakin sivustoa ja palvella kävijöitä mahdollisimman ripeästi. Sivujen nopeus vaikuttaa ihan Googlen orgaaniseen näkyvyyteenkin sekä suoraan toki sivujen käytettävyyteen. Kukaan ei jaksa odottaa verkkosivujen latautumista iät ja ajat – ei asiakkaasi eikä Googlen botit. Mikäli teet täysin suomalaisille tarkoitetun sivuston fi-verkkotunnuksella, palvelimen olisi hyvä myös sijaita Suomessa.

Liikennöintimäärä

Webhotelliin sisältyvän datan liikennöintimäärän tulee kattaa verkkosivujesi käyttötarpeet, eli mitä suurempi sivustosi on ja mitä vilkkaampana liikenne käy – varmista, että webhotellisi on suunnattu suurille verkkosivustoille ja suurille kävijämäärille. Vertauksena: kaikki tietävät mitä tapahtuu, jos yrittää kaataa 5 litraa maitoa 1 litran kattilaan. Homma ei vain yksinkertaisesti toimi.

tietokone ja kahvikuppi

SSL

SSL-sertifikaatti pitäisi olla kaikilla verkkosivuilla itseestäänselvyys. Kaikki webhotellipaketit eivät välttämättä kuitenkaan sisällä SSL-sertifikaattia ja SSL-sertifikaatin ostaminen erikseen saattaa olla hinnaltaan ikävä yllätys.

WP-Hosting

WP-Hosting on täysin WordPress-verkkosivuille suunniteltu palvelu, mikä on erittäin varteenotettava vaihtoehto mikäli verkkosivusi rakennetaan WordPressillä. 

Tämä palvelu pitää sisällään jo valmiiksi esiasennetun WordPressin, palvelu hoitaa automaattisesti WordPressin sekä sen lisäosien ja teemojen päivitykset. Palvelu hoitaa myös automaattisesti sivustosi varmuuskopioinnin, joten sivusi ovat aina palautettavissa, jos sattuu jotain.

Yhteenveto

Suoraan sanottuna väärin valittu webhotelli yrityksesi verkkosivuille on katastrofi. Se aiheuttaa harmaita hiuksia verkkosivujesi toteuttajalle ja pahimmassa tapauksessa karkoittaa potentiaaliset asiakkaat verkkosivuiltasi. Kuten jo aiemmin mainitsin, webhotelli on väärä paikka säästää verkkosivuprojektissa. Vai ostaisitko muka itse kolme kokoa liian pienet kengät 5 eurolla, kun saisit täydellisesti istuvat kengät 8 eurolla? 

Mikäli tekniset jutut eivät ole omaa vahvinta alaasi, kannattaa webhotellin valinta jättää suosiolla ammattilaisen valittavaksi. Näin vältytään isoimmilta katastrofeilta ja saadaa uusista verkkosivuistasi kaikki hyöty irti.

Mikäli mietinnässäsi on uudet verkkosivut tai vanhojen päivitys sekä webhotellin valinta-asiat, autamme mielellämme sinua asiassa eteenpäin. Laita meille viestiä tai täytä tarjouspyyntö-lomakkeemme, niin tuumaillaan yhdessä mikä olisi paras vaihtoehto!